Pismo predsjednika HTS-a – status tradicionalnog taekwon-doa u RH

[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]KLUBOVIMA HTS-a,

 

Povodom uvrštenja tradicionalnog ITF Taekwondo-a u nomenklaturi sportova u RH, vidljivo je da „dežurni kritičari“ kao i obično, šire zabunu među članstvom, a stvari su jednostavne.

Nekoliko klubova koji se bave ITF taekwondo-om ishodilo je uvrštenje tog sporta u službenu nomenklaturu sportova pod imenom „tradicionalni ITF Taekwondo“. Temeljem te činjenice osnovali su Savez i zatražit će prijem u HOO. U okviru te procedure HOO je zatražio naše mišljenje o mogućnosti da ti klubovi organiziraju svoj rad unutar HTS-a. Zbog stava WT-a da nacionalni savezi Taekwondo-a ne mogu osim u WT-u biti članovi drugih međunarodnih federacija, to nismo mogli prihvatiti. U tim okolnostima, u skladu sa solidarnošću cijele taekwondo zajednice, služili smo se sa prijedlogom za osnivanje vlastitog saveza.

Drugo nismo ni mogli, jer mi sami nismo mogli osigurati naše članstvo u ITF-u i sudjelovanju u ITF natjecanjima. Dakle opisani proces se odvijao između grupe klubova i HOO, a mi smo dali svoje stručno mišljenje. Nikakvu odluku mi nismo mogli donijeti.

Što se tiče upita da li ćemo dijeliti novac sa ITF TKD, moram reći da se radi o nerazumnim pitanjima. HTS je kao olimpijski sport sa najboljim svjetskim rezultatima financiran kao individualan sport najviše kategorije. To financiranje HTS-a je neusporedivo sa financiranjem npr. neolimpijskih borilačkih sportova tipa kick box, jiu-jica, sambo, savate itd. Naši konkurenti su atletika, karate, moguće judo. Uostalom konkurencija je zdrava i dobra.

Što se tiče članstva, svaki klub Taekwondo-a koji se želi baviti „novim“ TKD sportom može zatražiti isključenje iz HTS-a i mora se registrirati pod imenom novog sporta tj. „tradicionalni ITF Taekwondo“. Mi nikoga ne možemo i nećemo tjerati iz članstva HTS sve dok ispunjava dužnosti člana, a registriran je za taekwondo.U ovom trenutku primili smo dva zahtjeva za ispisnicom.

Mi smo demokratski savez i svi su naši članovi u HTS-u na dobrovoljnoj osnovi. Naših članova ima više nego dovoljno. Našim prijateljima iz ITF TKD želimo puno sreće i uspjeha. Oni su naša „braća po oružju“ i pomoći ćemo im na svaki način, ako to od nas zatraže. Jasno, ostaje nada da će se jednog dana WT i ITF ponovno ujediniti i da ćemo opet postati jedan sport. Taekwondo je u svojoj suštini jedan ( sa više sportskih disciplina), jednako kao što je domovina TKD, Koreja, jedna. Svjetske okolnosti su TKD i Koreju podijelili, ali ne znači da se opet sve to neće vratiti u jednu prirodnu cjelinu. Do tada naši prijatelji iz ITF-a razvijati će se unutar svog novog Saveza, ali naglašavam da su međunarodni sporazumi o suradnji WT i ITF i dalje na snazi.

 

U Zagrebu, 29. ožujka 2021.g.

Predsjednik HTS-a:

Anto Nobilo

[/fusion_text][/one_full][/fullwidth]

Podijeli:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Uvijek u toku

Povezane novosti